DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Coğrafya

Kardüz Yaylası

İlimiz İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir gibi önemli anakentlere yakınlığının getirdiği coğrafi avantaj ve sahip olduğu zengin çeşitlilik nedeniyle hem bölgenin hem de ülkemizin cazibe merkezi olmaya aday bölgeler arasında bulunmaktadır.
Düzce ili, Bolu ili topraklarının batı ve kuzeyinde, Sakarya ilinin doğusunda ve Zonguldak ilinin güneybatısında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırlıdır. Batı Karadeniz Bölümü, Karadeniz Bölgesi’nin batı kesimiyle, Marmara Bölgesi’nin doğusu ve İç Anadolu’ya geçiş bölgesinin bir kısmını kapsamakta, kabaca 40°-42° kuzey enlemleri ile 30°-33° doğu wboylamları arasında kalmaktadır. Düzce’nin, rakımı 146 m’dir. Efteni Gölü ve Büyük Melen boyunca rakım 112 m’ye kadar düşmektedir.
Elmacık Dağları üzerinde bulunan Kardüz Yaylası 1.830 m yükselti ile ilin en yüksek noktasıdır. Düzce; akarsu ve gölleri, soğuk su kaynakları, yaylaları, eşsiz kumlu plajları ile dinlenmek için ideal bir ildir. Kuzeyde Karadeniz’de 22 km uzunluğunda kıyı şeridine sahiptir. Merkez ilçenin yüzölçümü 484 km² olup, İl genelinin yüzölçümü 2.573 km²’dir.
İlimiz toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla çevrilmiş alanlardan oluşur. Kuzey kesimde Akçakoca Dağları, doğu kesimde Bolu Dağları, güney kesiminde Elmacık Dağları yer almaktadır. Orta kesimdeki çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer almaktadır. Başlıca akarsuları; Küçük Melen, Asar Suyu, Uğur Suyu, Aksu Deresi ve Büyük Melen’dir. Akçakoca kıyı kesimi dışında kalan akarsuların tümü Efteni Gölü’nde birleşir ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz’e dökülür. 

Akçakoca_Mehmet OKTAY (19).jpg 
Kardüz Yaylası_Ahmet BOZDEMİR (4).jpg

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı